Welke Richtkijker kopen?

Direct een richtkijker kopen. (link)

richtkijker kopenWil jij een richtkijker kopen, maar weet je niet welke je het beste kunt kopen een waar je het beste op kunt letten? Wij helpen je graag op weg!
Veel mensen vragen ons wat de beste richtkijker is binnen hun budget en waarom de prijzen zo verschillen.

Waarom lopen de prijzen zo uiteen?

De goedkoopste richtkijkers

Er zijn richtkijkers vanaf een paar tientjes tot aan ver boven de €1000 euro. Over het algemeen kun je de richtkijkers onder de €65 beter links laten liggen tenzij je een richtkijker wilt kopen die niet te veel mag kosten en je er incidenteel gebruik van maakt, of als je een reserve kijker wilt voor bijvoorbeeld Airsoft en deze stuk mag gaan. De goedkoopste kijkers hebben meestal een kunststof behuizing, hebben kunststof glazen en hebben vaak een onscherp beeld langs de randen en geven kleuren slecht weer.

Kijkers vanaf €75

Zowel Barska, Gamo en Hawke hebben een aantal instapkijkers rond de €75. Dit zijn prima kijker met een aluminium behuizing, lenzen van glas en gewoon een goed beeld. Prima kijkers voor op een buks of kruisboog. De vergroting ligt dan rond de 4X en dat is voldoende voor de kortere afstanden of het schieten op wat grotere doelen.

Duurdere kijkers

Des te duurder de kijker wordt, des te beter is de optiek (lenzen), des te beter zijn de kleuren en des te beter is de mechaniek. Hierdoor zijn de kleuren levendiger, presteert de richtkijker beter in de schemer, en zal de kijker accurater zijn. Ook krijg je dan de beschikking over turrets die je snel kunt verstellen en op 0 kunt stellen, parallax afstelling (daarover later meer). Vaak zijn de duurdere kijkers individueel getest en afgesteld.

Vergroting

Ga je een richtkijker kopen, let dat goed op de vergroting van de kijker. Sommige mensen denken dat de hoogste vergroting ook het best is, maar dat is zeker niet altijd het geval!

Jacht

Ga je jagen, dan heb je helemaal niet zo een grote vergroting nodig. Je schiet dan vaak op snel bewegende doelen en op wat grotere doelen. Een breed blikveld waardoor je je target beter in het vizier kunt houden is belangrijker dan ieder haartje of veertje kunnen tellen. een vergroting van 4 tot 12 is meer dan voldoende. Voor de drijfjacht is een richtkijker zonder vergroting zelfs ideaal.

Sportschieten

Ga je sportschieten, dan is het belangrijk om te weten op welke afstand je wilt schieten en of je op meerdere afstanden gaat schieten. Schiet je op een grote afstand met een buks op kaartjes, dan heb je een flinke vergroting nodig om de inslag van de kogel op de kaart te zien. Maar let op. Bij een vergroting hoger dan 8 a 10 X, wordt het  lastig om uit de losse hand te schieten. Je zult dan opgelegd of vanaf een bipod moeten gaan schieten. Schiet je op een vaste afstand? Dan is een kijker met een vaste vergroting ideaal.

Parallax / AO

Het uitleggen van hoe de parallax afwijking nu precies werkt en hoe dit komt is een lastig verhaal waar we je niet lastig mee gaan vallen. In plaats daarvan is het belangrijk om te weten wat de parallax afstelling voor je doet. Een kijker met parallax verstelling (AO), kun je afstellen op de afstand tot je doel. Hierdoor krijg je het doel en het dradenkruis op de juiste manier in beeld zonder dat je vervorming of eigenlijk afwijking krijgt tussen je oog, het dradenkruis en het doel. Als je budget het toe laat, koop dan een richtkijker met deze mogelijkheid.

Diameter lens

Hoe groter de diameter van de lens is, des te meer licht er doorheen valt. Daarom zijn richtkijker met een grotere lens over het algemeen beter te gebruiken in omstandigheden met minder licht. Een nadeel is dat de kijker zwaarder zal worden omdat er meer licht in zit. Ook heb je dan hogere mounts nodig omdat de afstand tussen de buis van de kijker en de rails groter is.

Stappenplan:

  • Bepaal je budget, heb je minder dan €75 te besteden? Spaar even door of neem genoegen met een wat mindere kijker.
  • Kies je vergroting
  • Bepaal of een grote lensopening nodig hebt
  • Kies bij voorkeur een kijker met parallax verstelling (ao)
  • Lees meer over de verschillende merken en de garantie

Wil je een richtkijker kopen, maar heb je nog vragen? Bel of mail ons dan gerust!