Richtkijker afstellen

Veel mensen ervaren het afstellen van een richtkijker als een lastige bezigheid. Toch hoeft dit helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wij leggen je graag uit hoe je zelf heel snel een richtkijker kunt afstellen. Het beste gaat dit wanneer je je wapen kunt ondersteunen tijdens het schieten met een inschietbok (Bench Rest), zandzakjes of met rijstzakken. We gaan bij voorkeur inschieten vanaf een stabiele tafel, werkbankje of als je een Bipod hebt, liggend op de grond.

Stap 1: Stabiel plaatsen van je wapen/luchtbuks

benchrestDe eerste stap begint met het creëren van een stabiele ondergrond zoals door het plaatsen van een tuintafel, werkbankje of een andere manier van ondersteuning zodat je een soort van schiettafel creëert. Probeer je wapen te plaatsen op een Benchrest (zie afbeelding), ondersteun je wapen met zand- of rijstzakken, of plaats je wapen op een bipod. (je kunt je inschietbok hier kopen)

Markeer eventueel de plaatsing van je wapen. Het gaat erom dat je een aantal malen exact op dezelfde manier kunt schieten. Op deze manier kunnen we straks het dradenkruis gaan draaien op de afwijking in plaats van dat je op de gok aan de slag gaat. Het is belangrijk dat je je wapen niet vast klemt en deze kan bewegen met het schot.

 

Stap 2: Veiligheid eerst!

Een van de meest belangrijke dingen voordat we de richtkijker gaan afstellen, is zorgen voor een veilige omgeving. Je kijker staat nog niet afgesteld, dus we hebben nog geen idee van de plek van inslag. Daarom adviseren wij een houten plaat van 1 bij 1 meter als backstop voor je doel. Zorg ervoor dat de ruimte achter en naast je doel veilig is, er geen mensen of dieren onverwacht kunnen komen etc. Eem blinde muur of grote aarden wal kan ook goed dienen als veilige backstop achter je doel.

Stap 3: Staat je kijker goed?

  • Zorg voor een optimale afstand tussen je oog en de kijker (Eye-Relief). Wanneer de afstand optimaal is heb je een volledig en helder beeld zonder zwarte randen aan de buitenkant van je beeld. Pas eventueel de afstand van de kijker tot je oog aan door de kijker verder naar voren of naar achteren te plaatsen.
  • Zorg dat je dradenkruis waterpas staat. Staat je kijker niet volledig recht op je wapen? Dan gaat dit problemen opleveren. Met name bij de windage afwijking op verschillende afstanden. Gelukkig kan ons oog vrij goed inschatten of de richtkijker recht op je wapen staat. Pas dit aan wanneer dit niet het geval is.

Stap 4: Plaatsen van een doel

Ben je in het bezit van een kogelvanger met wat grotere schietkaarten, dan kun je die alvast gebruiken. Zo niet, dan is een stuk karton ook prima. Teken hier met een liniaal een kruis op van ongeveer 15 x 15 cm. We gaan zo schieten op het kruispunt van het kruis. De ideale afstand voor het inschieten is een meter of 25. Maar je kunt ook gaan inschieten op een kortere afstand van bijvoorbeeld 10 meter.

Stap 5: Schot lossen

vizier-afstellenWe zijn nu zover dat we daadwerkelijk een schot kunnen lossen. We richten het dradenkruis van de richtkijker op het kruispunt van het kruis op het doel. We lossen een schot en houden het wapen in de zelfde positie met de kijker nog steeds op het doel. De inslag van de kogel zal vermoedelijk niet in het kruispunt komen maar op een andere plek. We houden het wapen nog steeds in de zelfde positie. We draaien nu met de Turrets, het dradenkruis op de daadwerkelijke plaats van inslag. De afwijking is nu gecorrigeerd en de kijker afgesteld. Eventueel kun je deze stappen een paar keer herhalen.

 

Alternatieve (traditionele) methode

Wil je je kijker op de traditionele manier inschieten, schiet dan drie keer op je doel. Kijk of de schoten bij elkaar liggen. Het maakt niet uit waar ze op de kaart komen. Als ze maar bij elkaar in de buurt zijn.

Vervolgens draai je aan de turrets van je kijker. Je draait daarheen waar de kogel naar toe moet. Moet de kogel omhoog? Draai dan naar up. Moet de kogel naar links draai dan naar de Left markering. Voor lager en rechts natuurlijk andersom.

Schiet weer drie keer, en herhaal proces indien nodig.

De meeste kijkers hebben een verstelling van 1/4 MOA. Hierdoor heb je op afstanden tussen de 5 en 30 meter vrij veel kliks nodig om je schotbeeld te zien verschuiven.

 

 

 

3 reacties op “Richtkijker afstellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.