aanbevolen detectors

Wil jij een metaaldetector kopen? Dan komt er heel veel op je af. Er zijn namelijk heel veel verschillende modellen met uiteenlopende prijzen Daarom bieden we je graag een aantal tips voor de aanschaf van je metaaldetector.

Goedkoop is duurkoop

We helpen je meteen maar even uit de droom. Een detector uit een lagere prijsklasse doet meestal niet wat je er van verwacht. We zeggen niet dat je meteen een dure moet kopen, maar de allergoedkoopste kun je het beste links laten liggen. Deze missen doorgaans namelijk flink wat diepgang, en kunnen vaak slecht onderscheid maken tussen verschillende metalen. Hier door mis je dingen en graaf je extra veel rommel op.

Wat is belangrijk?

Wij vinden dat je metaaldetector aan de volgende eisen moet voldoen

  • Goede diepgang
  • Juiste frequentie
  • Discriminatie (filteren op metaalsoort)
  • Stevig
  • Overzichtelijke bediening
  • Meerdere tonen
  • PinPoint
  • Goede verhouding tussen prijs en kwaliteit

Diepgang

De meest gestelde vraag is de vraag hoe diep een metaaldetector gaat. Laat je niet foppen door folders die zeggen dat je metaaldetector tot wel 1.5 meter diep gaat. Dan moet er namelijk een stuk metaal liggen van formaatje autowrak. Hoe diep je detector gaat is afhankelijk van de metaalsoort in de grond, het formaat ervan en de frequentie en schijf van je detector.

Om je toch een indicatie te geven. Muntjes zal je doorgaans vinden tot 25-30 centimeter diep en grotere metalen voorwerpen op een grotere diepte. Uiteraard afhankelijk van je detector.

Frequentie

Wil je zoeken naar muntjes, sieraden en goud, dan kun je het beste kiezen voor een metaaldetector met een frequentie van 12 Khz of meer. Deze reageren namelijk beter op kleine edelmetalen dan metaaldetectors met een lage frequentie.

Wil je graag zoeken maar spullen uit bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog, dan kun je betere kiezen voor een detector met een lagere frequentie. Deze gaan dieper op grotere metalen voorwerpen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel detectors die op meerdere frequenties kunnen werken zodat je er zowel op grote diepte naar ijzer mee kunt zoeken als naar muntjes en edelmetalen

Discriminatie

Het is een beetje een raar woord, maar het dit woord wordt gebruikt voor het onderscheid maken tussen verschillende metaalsoorten. Het begint bij het wegfilteren van ijzer en loopt op tot het filteren van treklipjes en folie. Door bijvoorbeeld ijzer weg te filteren, zal je metaaldetector daar niet meer op reageren. Je kunt je dus concentreren op edelmetalen zoals zilver, goud , koper en andere metalen. Dit scheelt je dus graven naar oud ijzer.

Stevig

Omdat je met een detector het veld in gaat, is het fijn als hij lekker stevig is. Een veelvoorkomend probleem bij goedkopere detectors is de armsteun die afbreekt als je hem op de grond legt. Niet handig. Daarnaast dient de schijf ook bestand te zijn tegen stoten. Tijdens het zwaaien wil deze nog wel eens een steen of tak raken. Ook is het fijn als je detector een fikse regenbui kan doorstaan.

Overzichtelijke bediening

Veel mogelijkheden op de detector klinkt als een voordeel, maar je moet ze wel begrijpen en makkelijk in kunnen stellen. Daarom is het fijn als je een aantal voorgeprogrammeerde standen hebt zodat je snel aan de slag kunt. Wat meer ervaren kun je dan gaan experimenteren met handmatige instellingen.

Meerdere tonen

Hoewel de meeste detectors voorzien van zijn van een beeldscherm dat aangeeft wat voor een metaal er in de grond zit, zijn meerdere tonen echt wenselijk. Zo hoor je aan de toon wat voor metaalsoort er ligt. Laag is meestal ijzer, middentoon koper en goud, hoge toon zilver en aluminium. Je hoort dan meteen of het de moeite waard is om naar je scherm te kijken.

PinPoint

Met een pinpoint functie kun je razendsnel bepalen waar je voorwerp in de grond zit. Daarnaast kun je aan de toon vaak horen hoe diep het ligt. Hierdoor kun je sneller en nauwkeuriger graven.

Goede verhouding tussen prijs en kwaliteit

Net als jij houden we niet van onnodig teveel betalen. Bij veel A-merken betaal je ook een stukje voor de naam. Daarom zijn wij fan van Rutus metaaldetectors . Dit merk maakt hele goede de detectors voor een scherpe prijs. Omdat alle modellen gebruik maken van dezelfde behuizing blijven de productie kosten laag. Je betaalt dus niets te veel en krijgt er functies en mogelijkheden voor terug die andere merken je niet bieden!